Groei en innovatie blijven domineren bij NOAB en Fiscount accountants- en administratiekantoren

De groei in de accountants-, administratie- en belastingadviesbranche zet ook in 2024 stevig door. Uit de veertiende editie van de Benchmark Kantoorcijfers, die werd uitgevoerd onder 459 kantoren aangesloten bij Fiscount en/of NOAB, blijkt dat de omzet in 2023 met 12,5% is gestegen, terwijl ook het personeelsbestand, ondanks aanhoudende krapte, is toegenomen met 6,0%. Tegelijkertijd zetten kantoren volop in op technologische innovatie, met name op het gebied van ICT en automatisering.

Groei in personeel en hogere ICT-uitgaven voor efficiëntere processen

De groei in personeelsomvang is opmerkelijk: in 2024 heeft het gemiddelde kantoor een omvang van 6,9 FTE, een toename van 6,0% ten opzichte van het voorgaande jaar. De personeelskosten maken nog steeds de grootste kostenpost uit met 38,3% van de bruto marge, een stijging van 12,5%. Kantoren zetten echter ook sterk in op automatisering: de ICT-kosten stegen met 16,1% en vertegenwoordigen nu 8,3% van de totale kosten.

Ondanks de groei in het personeelsbestand, blijft het invullen van vacatures een uitdaging. Kantoren rapporteren gemiddeld 0,8 FTE openstaande vacatures per kantoor, wat overeenkomt met 11,9% van het personeelsbestand. Dit is echter een verbetering ten opzichte van 2023, toen het aantal vacatures nog 22,6% hoger lag. Vooral administratieve en accountancypersoneel blijft schaars, met een gemiddelde vacaturelooptijd van 7,8 maanden.

Omzetstijging door tariefverhogingen en hogere productiviteit

Het gemiddelde kantoor realiseerde in 2023 een omzet van € 809.000, een groei van 12,5% vergeleken met het jaar ervoor. Ook de productiviteit nam toe: de omzet per FTE steeg naar € 111.900, een verbetering van 7,7%. Deze groei is mede te danken aan tariefverhogingen van gemiddeld 6,8% van 2022 naar 2023. De stijgende omzet per medewerker heeft de kantoren geholpen om efficiënter te werken, ondanks de hogere personeels- en ICT-kosten.

De toegevoegde waarde bedraagt € 764.000, en het resultaat vóór managementbeloning komt uit op € 275.000. Na aftrek van de managementbeloning blijft er een resultaat over van € 108.000, een stijging van 10,5% vergeleken met 2022. De totale kosten zijn in 2023 gestegen naar € 690.000, een toename van 12,3%. Aan ICT-kosten besteedt het gemiddelde kantoor € 55.000, wat neerkomt op 6,8% van de omzet, terwijl de personeelskosten oplopen tot € 310.000, wat 38,3% van de omzet vertegenwoordigt. Zij waren in 2023 voor 78,5% declarabel, een percentage vergelijkbaar met 2022.

Vooruitzichten en groei in 2024

Het gemiddelde kantoor heeft in 2024 6,9 FTE in dienst, waarvan 1,7 FTE bestaat uit eigenaren, vennoten of aandeelhouders. Dit is 6,0% hoger dan in 2023. In totaal zijn er 3.161 FTE werkzaam in 2024, oftewel 4.083 personen. Van deze medewerkers is 6,3% ingehuurd, wat een daling is van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Van de in 2024 werkzame personen heeft 46,3% een Hbo-opleiding en is 45% ouder dan 45 jaar. Er is een vacaturebehoefte van 377 FTE in totaal, waarvan 44% op accountancygebied. Vacatures staan gemiddeld al 5,7 maanden open, waarbij die van accountancy en salarisadministratie met 7,9 maanden de kroon spannen. De gemiddelde tarieven stijgen in 2024 met 5,2% ten opzichte van 2023.

Wat betreft de prijsstelling, zien we dat het gebruik van uurtarieven (per functie en/of activiteit) ook in 2024 de overhand heeft. Kantoren met een hogere omzet per medewerker blijven de voorkeur geven aan uurtarieven. Hoe hoger de ICT-softwarekosten per FTE zijn, of hoe hoger het percentage ICT-kosten in verhouding tot de omzet ligt, des te meer wordt er gebruikgemaakt van vaste prijzen als prijsmodel.

Sterke stijging in behalen norminkomen

In 2023 is het percentage kantoren dat onvoldoende winst behaalde om een minimale managementbeloning voor de kantoorhouder te rechtvaardigen, gedaald met 18% naar 13% van de 424 deelnemende kantoren waarvoor een valide resultaat beschikbaar was. Dit ondanks het feit dat de norm voor de minimale managementbeloning is verhoogd van € 60.000 naar € 66.000. De grootte van het kantoor speelt hierbij een duidelijke rol: hoe groter het kantoor, hoe kleiner de kans op een negatief resultaat. Kantoren met lagere personeelskosten, zoals eenpitters of kantoren met slechts één medewerker naast de kantoorhouder, lopen daarentegen een grotere kans op een negatief resultaat.

Omvorming naar abonnementsmodellen wint terrein, maar efficiëntievoordelen blijven uit

Voor het eerst is in 2023 gekeken naar de omzetverdeling op basis van factureringstype. Uit de resultaten blijkt dat 53% van de omzet afkomstig is uit uurtarieven, terwijl 45% wordt gegenereerd via vaste prijzen, abonnementen of producten. Dit toont aan dat al veel omzet wordt behaald met abonnementsmodellen.

In theorie zouden kantoren met een groter aandeel vaste prijsafspraken en abonnementen moeten profiteren van efficiëntievoordelen, omdat deze factureringsvormen vaak minder tijdgebonden zijn. Echter, de cijfers vertellen een ander verhaal. Op basis van de resultaten vóór managementbeloning is er geen duidelijke correlatie te zien tussen een hoger percentage omzet uit vaste prijzen en een verbetering van de financiële prestaties. Sterker nog, kantoren met een groter aandeel omzet uit vaste prijzen laten soms zelfs een lagere netto omzet per medewerker zien, wat suggereert dat de verwachte efficiëntiewinst nog niet volledig wordt gerealiseerd.

Grote verschillen in productiviteit tussen kantoren van verschillende omvang

De netto omzet per FTE is in 2023 met 7,7% gestegen tot € 111.900. Hoewel er al langer aanzienlijke variaties in productiviteit bestaan tussen kantoren van verschillende omvang, blijft een duidelijke trend zichtbaar: hoe groter het kantoor, hoe hoger de productiviteit. Opvallend genoeg presteren kleinere kantoren, met maximaal 2 FTE, bijna net zo goed op dit vlak als kantoren met meer dan 16 FTE.

Kijken we naar groepen met vergelijkbare omzet per medewerker, dan zien we een duidelijke relatie tussen omzet en resultaat. Kantoren met een omzet per medewerker van minder dan € 50.000 behalen het laagste resultaat vóór managementbeloning per medewerker, namelijk € 11.000. Aan de andere kant realiseren kantoren met een omzet per medewerker van meer dan € 100.000 een resultaat vóór managementbeloning van € 44.000 per medewerker. Dit verschil vertaalt zich ook in een aanzienlijk hoger resultaat per kantoorhouder bij kantoren met een hogere omzet per medewerker.

Deze cijfers benadrukken het belang van het verhogen van de omzet per medewerker om het financiële resultaat van het kantoor te optimaliseren. De focus op efficiëntie en hogere productiviteit loont duidelijk, vooral voor kantoren die erin slagen hun omzet per FTE boven de € 100.000 te brengen.

ICT en innovatie blijven speerpunt in de branche

De ontwikkelingen op het gebied van ICT en automatisering zijn onmisbaar voor de kantoren die deelnamen aan de benchmark. 61% van de kantoren geeft aan hun ICT-capaciteiten verder te willen ontwikkelen in de komende jaren. Vooral grotere kantoren zetten steeds meer in op Cloud-oplossingen, automatische boekingssystemen, en KPI-dashboards. Deze investeringen maken kantoren efficiënter en verbeteren de dienstverlening aan klanten, hoewel sommige kleinere kantoren nog terughoudend blijven met het omarmen van deze innovaties.

Qua inzet van ICT-innovaties valt op dat kantoren die in 2023 nog achterliepen bij het implementeren van productiviteit verbeterende innovaties hard bezig zijn deze in te halen. Zo worden in rap tempo bankkoppelingen via PSD2 uitgerold, evenals het delen van salarismutaties via een portaal. Automatisch boeken via scannen en herkennen en boekhouden in de Cloud zijn al wijdverspreid. De kantoren die daarin een groei in innovatie boeken laten direct een stevige stap zien qua implementatie. Er wordt hard gewerkt om de productiviteit te verbeteren. Bijna een kwart van de kantoren laat een groei zien in het gebruik van elektronische handtekeningen. En ook inzicht in de eigen performance krijgt bij een kwart van de kantoren duidelijk aandacht. Ondanks dat een elektronisch werkprogramma nog lang geen algemeen goed is, is dit een innovatie waar de minste aandacht aan wordt gegeven. Slechts 14% van de kantoren laat hier een groei in de uitrol zien.

Kantoren blijven focussen op groei en vernieuwing

De toekomstverwachtingen voor de branche zijn positief: 83% van de kantoren verwacht de komende vijf jaar te groeien of minimaal gelijk te blijven in omvang. Opvallend is dat steeds meer kantoren afstappen van uurtarieven en overgaan naar abonnementen of vaste prijzen. In 2023 werd 45% van de omzet behaald met abonnementen, een duidelijke verschuiving richting voorspelbare inkomstenstromen.

Conclusie: Optimistische vooruitzichten ondanks uitdagingen op de arbeidsmarkt

De resultaten van de Benchmark Kantoorcijfers laten zien dat kantoren zich steeds meer richten op innovatie en efficiëntie, terwijl ze blijven groeien in zowel omzet als personeelsomvang. Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt blijft bestaan, hebben kantoren hun vacatures weten terug te dringen. De investeringen in ICT en automatisering spelen een cruciale rol in het verbeteren van de productiviteit en het verhogen van de klanttevredenheid. De uitdaging daarbij is de abonnementsprijzen hoog genoeg vast te stellen. De branche staat er sterk voor en lijkt goed voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. 

Over de Benchmark Kantoorcijfers

In 2024 hebben 459 kantoren aangesloten bij NOAB en/of Fiscount deelgenomen aan de veertiende editie van deze benchmark. De uitspraken in deze benchmark betreffen  niet de gehele markt, maar puur de dwarsdoorsnede die gemaakt is op basis van de deelnemers. Dit geeft wel een goed inzicht in het gemiddelde kantoor.

De Benchmark Kantoorcijfers is een jaarlijkse, branche-brede benchmark voor accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren aangesloten bij NOAB en Fiscount. Het doel van de benchmark is om kantoren te voorzien van relevante vergelijkingsinformatie om inzicht te krijgen in hun prestaties en verbeterkansen.

Cijfers ook beschikbaar voor externe belanghebbenden

  • Voor deelnemers aan de benchmark is de login gratis.
  • Fiscount- en NOAB-leden die niet hebben deelgenomen, betalen voor de login € 112,50 ex. btw.
  • Niet-leden betalen voor de login € 150,- ex. btw. 

Gebruikers hebben de mogelijkheid om te filteren op kantooromvang, regio en kantoortype zodat ze specifieke gegevens kunnen vinden die voor hen relevant zijn. De verstrekte gegevens zijn volledig anoniem en kunnen als rapport worden gedownload of direct online worden bekeken. Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

·       Fiscount via administratie@fiscount.nl

·       NOAB via Benchmark Kantoorcijfers | NOAB.

 

Bron: NOAB

Laatste nieuws