Belgische accountants dreigen met staking

De Koninklijke Vereniging van Accountants en Boekhouders van België (KVABB) overweegt een staking.

Volgens de KVABB heerst er een ongekende crisis binnen de sector en is het werk voor accountants en boekhouders te zwaar geworden. 

De beroepsorganisatie stelt dat haar leden onder grote druk staan. De aansprakelijkheidsplicht is volgens de KVABB strenger geworden, de fiscaliteit is te complex en administratieve platforms zijn buiten kantooruren vaak moeilijk toegankelijk, aldus voorzitter Ludo Van den Bossche van de KVABB in een interview op Radio 1.

Hij geeft aan waarom zoveel accountants en boekhouders gefrustreerd zijn: “Voor dit jaar weten we nog steeds niet welke regels definitief zullen zijn. Ze passen de regels altijd veel te laat aan.” Van den Bossche benadrukt dat de toenemende onzekerheid een van de grootste problemen is voor de leden van de vereniging.

Ook zijn er technische obstakels. “Toepassingen zoals Tax-on-web en MyMinfin vallen vaak uit of haperen, zeker in drukke periodes en dat is een ramp,” aldus Van den Bossche. “Zelfs in het weekend werken die systemen soms niet, en er is geen permanentie bij de overheid om ons te helpen.” Hij voegt hieraan toe dat deadlines beter op elkaar afgestemd moeten worden. “Geen twee deadlines zouden in dezelfde periode mogen vallen, bijvoorbeeld dat we de personenbelasting moeten indienen in dezelfde periode als de btw-aangifte.”

Van den Bossche geeft aan dat er andere, meer strategische manieren zijn om de overheid onder druk te zetten zonder het werk volledig stil te leggen. Welke manieren dat zouden zijn, wilde hij echter niet zeggen.

Laatste nieuws