Bestuurders Wirecard moeten 140 miljoen betalen

De voormalige CEO van het failliete fintechbedrijf Wirecard en twee andere topmensen moeten samen 140 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen. De rechter in München stelde hen persoonlijk aansprakelijk voor de schade die ontstond door een beroerde lening aan een bedrijf in Singapore.

Ex-ceo Markus Braun, de toenmalige financiële topman Alexander von Knoop en oud-manager, Susanne Steidl, moeten het bedrag overmaken naar de failliete boedel, zodat schuldeisers van Wirecard misschien nog wat geld terugzien.

De 140 miljoen die nu terugbetaald met worden is het gevolg van een lening (die nooit werd terugbetaald) die volgens de rechter nooit gegeven had mogen worden. Een bedrijf uit Singapore kreeg van Wirecard een lening van 100 miljoen euro, terwijl dat bedrijf er financieel zwak voorstond en al een betalingsachterstand op een andere lening had. Een onaanvaardbaar risico oordeelde de rechter. 

De rechter twijfelt er zelfs aan of de activiteiten waar het bedrijf de lening voor kreeg wel bestonden. Braun en Von Knoop zijn direct verantwoordelijk voor het goedkeuren van de lening.

Het ooit zo succesvolle fintechbedrijf, dat onder andere betalingsverwerking deed, ging in 2020 failliet. Dat gebeurde nadat aan het licht was gekomen dat er bij Wirecard gesjoemeld werd met de cijfers. In de administratie bleek een gat te zitten van bijna 2 miljard euro.

Laatste nieuws