NBA publiceert Publieke Managementletter over de rol van de accountant in de pensioentransitie

De Signaleringsraad van de NBA heeft een Publieke Managementletter (PML) gepubliceerd over de bijdrage van de accountant bij een beheerste transitie naar een nieuw pensioenstelsel: De verandering naar een nieuw pensioen.

Nederland staat aan de vooravond van een grote verandering in het pensioenstelsel. Het huidige systeem maakt plaats voor een nieuw stelsel waarbij  alle pensioenregelingen uiterlijk op 1 januari 2028 aan de nieuwe regels dienen te voldoen.

De omvang en complexiteit van de pensioentransitie is nauwelijks te onderschatten en het tijdspad tot 1 januari 2028 is uitdagend. De omschakeling is als een voelbalwedstrijd waarbij de spelers na de rust met nieuwe spelregels het veld in worden gestuurd. IT-systemen worden opnieuw ingericht, individuele pensioenafspraken veranderen. Dat maakt de behoefte aan een accoun­tant die kijkt of regels wel juist worden toegepast nog groter.

Omdat de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel een grote verandering is, zijn er wettelijk bij de externe accountant twee specifieke rollen belegd. De eerste rol gaat over de kwaliteit van de deelnemersgegevens. Zoals de datakwaliteit. De tweede rol gaat over de controle van de omzetting van het oude in het nieuwe stelsel.

De externe accountant voegt hierin zekerheid toe. De NBA signaleringsraad wil met deze Publieke Managementletter het publiek duidelijk maken welke zekerheid gegeven gaat worden en wat men wel en wat vooral ook niet mag verwachten.

Accountants zijn, vanwege hun verantwoordelijkheid richting het maatschappelijk verkeer, blij met de rol die zij hierin hebben. In de pensioentransitie, bij het invaren naar het nieuwe stelsel, biedt de externe accountant zekerheid omdat deze met een onafhankelijke blik naar de transitie kijkt. Dat doen accountants niet alleen, maar in nauwe samenwerking met betrokken partijen. Van pensioenfondsen en hun uitvoerders tot in- en externe toezichthouders en uiteraard deelnemers via hun verantwoordingsorgaan.

 

Bron: NBA

Laatste nieuws