Dijsselbloem: "bescherm bedrijven tegen overname''

DEN HAAG - Minister Dijsselbloem is bezorgd over de positie van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Van de 25 AEX-fondsen zijn er volgens de bewindsman elf slecht beschermd tegen een buitenlandse overname.

Het onlangs door Unilever afgeslagen fusievoorstel met Kraft Heinz is volgens de de minister van Financiën een teken aan de wand. Dijsselbloem deed zijn uitspraken bij een persbijeenkomst van de PvdA.

Grote Nederlandse bedrijven hebben vaak veel geld in kas, maar maken weinig werk van investeringen en groei. Ze zijn daardoor aantrekkelijke prooien voor ''roofdieren'', aldus Dijsselbloem. 

Dijsselbloem wil het woord protectionisme niet in de mond nemen, maar vindt wel dat ''Nederland de naïviteit moet afschudden en zijn strategische economische belangen moet beschermen''. 

Dijsselboem waarschuwt tevens dat bedrijven zelf ook moeten waken voor luiheid en meer moeten investeren in innovatie en groei. Als ze hun aandeelhouders niet tevreden houden, trekken ze immers kopers aan. Ook ondernemingsraden moeten bij overnames een stem krijgen, vindt Dijsselbloem. Maar hij wil bedrijven ook meer ruimte geven om zichzelf te wapenen.

Laatste nieuws