Autoriteit woningcorporaties: extra aandacht voor toezicht governance en integriteit

AMSTERDAM - Woningcorporaties voldoen aan de eisen die de Autoriteit woningcorporaties (Aw) stelt aan financiën, rechtmatigheid, integriteit en governance. Aldus de 'Resultaten integrale individuele beoordeling woningcorporaties 2016' die de toezichthouder heeft gepubliceerd op basis van onderzoek naar 350 woningcorporaties.

De corporaties die wel in de fout zijn gegaan doen dit met name op het terrein van governance en rechtmatigheid. Daarnaast blijft integriteit een aandachtspunt. De Autoriteit woningcorporaties intensiveert gaat daarom dit jaar extra inzetten op haar toezicht op governance en integriteit.

Bij 43 corporaties greep de Aw in via bijvoorbeeld verbeter- of herstelplannen of bestuurlijke gesprekken. Drie keer had de Aw een herstelplan met verscherpt toezicht.

De meeste interventies vonden plaats vanwege tekortkomingen in de governance en de rechtmatigheid. Daarnaast heeft de Aw actie ondernomen op basis van (17) integriteitsmeldingen, onder andere via het Meldpunt Integriteit. "Een zorgelijke ontwikkeling want juist op dit terrein is herstel van vertrouwen in de sector noodzakelijk", aldus de toezichthouder.

Resultaten individuele integrale beoordeling woningcorporaties 2016

Laatste nieuws