Rechtbank Groningen sluit zich aan bij uitspraak fictief rendement

GRONINGEN - De rechtbank in Groningen sluit zich aan bij de uitspraak van de Bredase rechtbank over fictief rendement. De uitspraak houdt in dat de vermogensrendementsheffing die de fiscus oplegt, niet in strijd is met Europese verdragen. Aldus de Bond voor Belastingbetalers, nadat de Groningse rechtbank het beroep van de bond voor herziening van de vermogensrendementsheffing ongegrond verklaarde. De rechtbank Breda deed vorige week woensdag al dezelfde uitspraak.

De heffing gaat uit van een fictief rendement van 4 procent op vermogens, waarover vervolgens 30 procent belasting moet worden betaald.

Dat rendement van 4 procent werd de afgelopen jaren echter vaak niet gehaald vanwege de lage rente. De heffing is daarom volgens de bond in strijd met het eigendomsrecht, zoals dat is vastgelegd in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.

Bond voor Belastingbetalers voorzitter Jurgen de Vries. "Het is echter wel teleurstellend dat ook de rechtbank Groningen vasthoudt aan de haalbaarheid van het huidige vastgestelde rendement van 4 procent."

De bond gaat kijken welke juridische vervolgstappen zij nog gaan zetten.

Laatste nieuws