Crimineel financieel lastig te plukken

DEN HAAG - Het ontnemen van crimineel verkregen geld bij veroordeelde misdadigers verloopt niet altijd even succesvol. Aldus onderzoek van wetenschapper Edwin Kruisbergen die promoveert op een onderzoek naar de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Tussen 1996 en 2015 eiste het Openbaar Ministerie 62 miljoen euro van 102 veroordeelden. Na rechterlijke uitspraken tot aan de Hoge Raad toe bleef daar ruim 27 miljoen van over waarvan uiteindelijk ruim 11 miljoen daadwerkelijk werd geïncasseerd. In twintig zaken loopt de incasso nog.

Volgens Kruisbergen verbergen daders hun vermogen vaak gedeeltelijk in het buitenland. De autoriteiten slagen er niet in dat vermogen volledig te traceren. Ook besluiten rechters wel eens een korting op de vordering toe te passen omdat de rechtszaak te lang in beslag neemt.

Financiële recherche

Kruisbergen werkt bij het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het OM onderschrijft het merendeel van de bevindingen van de onderzoeker, maar plaatst wel enkele kanttekeningen. Kruisbergen onderzocht zaken tot en met 2011 met een nasleep tot 2015. "In 2011 zijn we extra gaan investeren in het afpakken van crimineel geld met meer aandacht voor financiële recherche", aldus het OM.

OM: aanpak werkt

Die aanpak heeft gewerkt, aldus justitie. In 2015 voor iets meer dan 143 miljoen euro geïncasseerd via ontnemingszaken, verbeurdverklaringen en schikkingen. "Geld is de drijfveer van criminelen. Door dit geld af te pakken, raken we hen op een plek waar het pijn doet: in de portemonnee. Bovendien draagt het afpakken bij aan herstel van het rechtsgevoel in de maatschappij", aldus het OM.

Bron: ANP

Laatste nieuws