Wereldwijd hogere kartelboetes in 2016

LONDEN - In 2016 legden mededingingsautoriteiten wereldwijd bijna 6,7 miljard dollar aan kartelboetes op. Een stijging van 1,5 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder. Aldus het  jaarlijkse Global Cartel Enforcement Report van advocatenkantoor Allen & Overy. Deze stijging is vooral te danken aan het agressieve handhavingsbeleid van de Europese Commissie. De Commissie legde in 2016 ruim 4 miljard dollar aan boetes op, het hoogste totaalbedrag ooit.

Driekwart van het gehele bedrag kwam van de automobielindustrie. De EC legde in juli 2016 een boete van ruim 2,9 miljard euro (3,2 miljard dollar) op aan een kartel van vijf truckbouwers: MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF.

Aanzienlijke daling in VS

In schril contrast hiermee stond het bedrag dat in de VS werd opgelegd door de Antritrust Division van het Department of Justice, 387 miljoen dollar. Vorig jaar lag dit nog op 2,85 miljard dollar. Dat was echter een uitzonderlijk jaar vanwege de hoge boetes die banken kregen vanwege de manipulatie van valutakoersen.

Voor 2017 verwacht Allen & Overy een verdere toename van activiteiten op het gebied van kartelbestrijding in Brazilië, Zuid-Korea en de EU.

Laatste nieuws