Winstbelasting in Nederland kan 'in kleinere stappen' omlaag

DEN HAAG - De winstbelasting voor bedrijven kan in Nederland ''in kleinere stappen'' omlaag. Dat kan echter alleen als aftrekmogelijkheden of belastingconstructies worden versoberd of verdwijnen door internationale afspraken. Aldus minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) tegen de zender RTLZ.

Dijsselbloem reageerde op het jongste plan van de Britse regering om de winstbelasting te verlagen. Groot-Brittannië wil daarmee aantrekkelijk blijven na het aanstaande vertrek uit de Europese Unie.

In Nederland kan het tarief over een paar jaar geleidelijk omlaag naarmate de versobering geld oplevert, aldus Dijsselbloem. 

Een verlaging van de vennootschapsbelasting in Nederland zal nodig zijn om internationaal concurrerend te blijven, stelt hij. Door internationale afspraken wordt het moeilijker om andere regelingen, zoals aftrekposten, aan te bieden. Dat levert geld op, dat weer in verlaging van de belasting kan worden gestoken. 

Dijsselbloem: ''Het is niet zo dat we nu ineens heel veel geld hebben om de tarieven heel veel te verlagen". Verder benadrukt Dijsselbloem dat het bij een aantrekkelijk vestigingsklimaat om meer draait dan alleen de belastingtarieven.

Laatste nieuws