'83.000 banen financiële sector Londen op de tocht door Brexit'

LONDEN - Het Britse vertrek uit de Europese Unie zet tienduizenden banen in de financiële sector van Londen op de tocht. 

Alleen al het verlies van de rol bij de afhandeling van effectentransacties in euro's ('clearing') kan zo'n 83.000 banen kosten in de City, meldt de Britse zakenkrant Financial Times maandag op basis van onderzoek van consultancybureau EY.

Het verlies zou de komende zeven jaar optreden bij een 'harde Brexit', waarbij de Britten de toegang tot de Europese markt kwijtraken. Het verlies aan werkgelegenheid in de clearing-sector zou daarbij een sterk domino-effect hebben, waardoor volgens EY in totaal circa 232.000 Britse banen zouden worden bedreigd.

Er zijn veel geruchten van bedrijven die Londen willen verlaten vanwege de Brexit. Zo zou Citigroup werken aan een verhuizing van een deel van zijn activiteiten uit Londen naar Dublin. De Amerikaanse bank zou op zoek zijn naar kantoorruimte in de Ierse hoofdstad voor zo'n negenhonderd medewerkers. 

In aanloop naar het Brexit-referendum op 23 juni stelden meerdere bedrijven in de omvangrijke Londense financiële sector een gehele of gedeeltelijke verhuizing te overwegen als de Britse Brexit inderdaad doorgang zou vinden.

Amstedam werd daarbij ook vaak genoemd als alternatief.

Laatste nieuws