Pensioenfondsen roepen staatssecretaris op btw-heffing te schrappen

DEN HAAG - Drie pensioenfondsen noemen de btw-heffing die zij op hun administratie moeten afdragen oneerlijk. Ze waarschuwen dat de heffing ten koste gaat van de pensioenen van meer dan vijf miljoen pensioendeelnemers. Zo'n 150 pensioenfondsen die hun administratie hebben uitbesteed, zijn sinds 1 januari 2015 niet langer vrijgesteld van btw. 

"In de gedachte van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën moet de pensioenuitvoerder op de diensten die zij leveren bij ons btw in rekening brengen", legt werkgeversvoorzitter Cathrin van der Werf van BPF Schilders uit. "Maar wij hebben geen middelen om die btw te betalen, anders dan dat we het van de premie van onze deelnemers moeten aftrekken."

Pensioenfondsen die hun administratie door een eigen instituut laten uitvoeren, hoeven daar juist geen btw over af te dragen. Dit zijn met name de grotere fondsen zoals ABP, metaalfonds PMT en Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME), BpfBouw en BPF Schilders vinden dat dit onderscheid niet aan pensioendeelnemers uit te leggen is en roepen staatssecretaris Wiebes op de btw-maatregel te schrappen. 

Laatste nieuws